Alejandra Tobias tv4 läkande honung

Färsk honung dödar bakterier

Under hösten 2012 rapporterades i flera nyhetskanaler (DN Vetenskap den 11:e nov, TV4 den 15e:e nov, och senare också i Bitidningen nr 1/2 2013) om forskarna Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson (Lunds Universitet), som har upptäckt levande mjölksyrabakterier i binas honungsmage.

Forskarna har identifierat 13 olika nya arter av mjölksyrabakterier, som samarbetar och bildar aktiva substanser som tar död på andra bakterier i sin närhet, t ex sjukdomsbakterier, och på det viset skyddar biet. De menar att det här är ett spännande alternativ till antibiotika och penicillin, även för oss människor. Tillsammans med Smittskyddsinstitutet har forskarna visat att inte ens de tuffaste antibiotika- och penicillin-resistenta bakterier, som plågar oss människor, har en chans mot binas mjölksyrabakterier.

Eftersom mjölksyrabakterierna följer med ut i honungen, ger det färsk honung de läkande egenskaper som varit kända i folkmedicinen sen lång tid tillbaka.
Människor har ju använt honung som medicin under lång tid, t ex vid behandling av sår och halsont, men man har inte förstått varför. Redan i läkeböcker från 100-talet e Kr beskrivs hur man använt honung mot svårläkta och ruttna sår. Men nu är honungens hemlighet som folkmedicin avslöjad.

För att honungen skall ha sin läkande effekt, är det viktigt att inte behandla bina med antibiotika eller andra gifter som påverkar mjölksyrabakterierna (och bina) negativt. Och honungen måste hanteras så att mjölksyrabakterierna inte dör. Tyvärr är värmebehandling mycket vanlig vid industriell tillverkning av honung hos större tillverkare. De köper in honung av varierande kvalitet och värmer den för att ta död på alla bakterier och för att kunna pumpa den i sina system, och då stryker de nyttiga mjölksyrabakterierna med.

Dvs färsk ekologiskt och giftfritt odlad honung, som inte värmebehandlats, är det som gäller om du vill dra nytta av honungens läkande egenskaper (och naturligt goda arom!). Det är sådan honung som vi säljer.